Vad är PARK(ing) Day?

PARK(ing) Day är ett open source event som startades upp av Rebar 2005 i San Francisco i syftet att ifrågasätta bilismen och den plats bilen får ta i det offentliga rummet. Under en dag används parkeringar för att låta privatpersoner, företag och ideella organisationer fritt få skapa innehåll på ytan. Alltså göra om parkeringsytorna till en mini-park. Sedan starten har evenemanget vuxit och det har genomförts på hundratals platser runt om i världen och lockat tusentals deltagare. PARK(ing) Day arrangeras nu årligen simultant i olika städer under den tredje helgen i september. 2021 arrangerades festivalen för första gången i Sverige av oss på Culture and Space.

 

Vår variant bestod av två delar, utställarna som skapade miniparker på Frihamnens parkeringar samt det curerade programmet inne på Frihamnstorget. Dagen var en kulturell manifestation för framtidens hållbara städer och samhällen.

 

Original PARK(ing) Day concept by Rebar. https://www.myparkingday.org/

När?

18 september 2021
12.00 till 19.00

Att besöka festivalen är gratis!

Var?

PARK(ing) Day arrangerades i Frihamnen i anslutning till Frihamnstorget. 

Vill du besöka Frihamnstorget tar du dig dit med buss 72, 1 eller 76. Närmaste tunnelbanestation är Gärdet. 

Frihamnstorget är ett färgsprakande containertorg som ligger i anslutning till Blivande. Torget utvecklas för varje vecka och är en plats för kreativ innovation och välkomnar dina idéer. 

PARK(ing) Day arrangerades av oss på Culture and Space i samarbete med Studiefrämjandet och Blivande med stöd av Östermalms Stadsdelsförvaltning.